Velká Úpa 2013

Během krásného pátečního dopoledne se začala u stánku PNS na autobusovém nádraží v Jičíně srocovat malá skupinka jakýchsi lidí v černo-růžových a růžovo-černých tričkách. Byly jsme to my a chystali jsme se na výpravu do  Velké úpy. Nejšťastnější na tomto podniku pravděpodobně bylo, že jsme nemuseli v pátek 26.4 2013 do školy.

Nasedli jsme do autobusu, který nás dovezl až na místo – do Spáleného mlýna – asi 2 kilometry od našeho cílovéhomísta, kterým byla chata „Junák“. Cesta na Pěnkavčí vrch, k naší chatě byla dlouhá a hlavně do kopce, ale za chvilku uběhla. Ihned po příchodu na chatu jsme si dali věci na pokoje, naobědvali se, a šli ven hrát akční hru. Asi ve čtyři hodiny jsme měli přestávku na svačinu a pití, a potom jsme šli do blízkého lesíku. Tam nastalo cvičení na závody. Prvním úkolem pro několik skupin bylo, najít si strom a změřit jeho výšku. Druhým úkolem bylo odvysílat tu výšku, a další informace ostatním skupinkám. Potom měly skupiny za úkol vytvořit galerii pochodových značek. Nabité znalosti o pochodových značkách jsme využili hned potom, kdy jsme dostali za úkol jít po pěšině a snažit se zapamatovat si jich co nejvíce, a potom to napsat na papír. Poté jsme šli dovnitř, kde jsme se navečeřeli. Po večeři byla krátká přednáška o historii, současnosti skautingu a krojovém řádu. Když skončila přednáška, tak si šli někteří lehnout, a někteří si byli poslechnout skřípění harmoniky a kytary do rytmu sprostých písní. Spát jsme šli asi v deset večer a usínali jsme s posloucháním střevního koncertu z vedlejšího pokoje.

Druhý den ráno, tedy v sobotu 27.4. 2013 jsme se nasnídali, a vyšli ven před chatu, kde již přicházeli Čiko, Bobo, Verča a její týpek. Nás ale čekal kurz sebeobrany pod vedením Ondry, a potom sado maso ovečky, až do oběda. Po obědě někteří odpočívali, a někteří myli hordu nádobí, po nenažraných somálcích. Když skončil polední klid, dostali jsme za úkol zabalit si jako na jednodenní výlet, a byli jsme rozděleni do skupin. Skupiny pak měli za úkol najít, co se nachází ve vyznačených čtverečcích v mapě. Jakmile přišly, musely poskytnout první pomoc zraněnému člověku. Posledním úkolem bylo odvysílat morseovku přes údolí. Po svačině bylo procvičování kytek a následovala soutěž družstev v nošení dřeva. Zakončili jsme to odnešením klády a šli dovnitř. Po večeři byla již jen volná zábava, a usínali jsme opět poslouchajíc koncert z vedlejšího pokoje.

V neděli 28.4. 2013 bylo naším hlavním úkolem uklidit chatu. Ten jsme zvládli a jeli domů.

P.

[nggallery id=9]