Dubnová výprava + Ukliďme Česko

Minulý víkend, 5.-7.4., jsme podnikli už poslední přípravnou výpravu na Svojsíkův závod, na srubu. Sraz jsme měli kolem 17:30 a nejen, že jsme se všichni sešli relativně včas, ale i v docela hojném počtu.

Celý páteční večer měl v režii Ondra. Začalo to tím, že jen, co jsme přišli, odložili jsme si batohy a spacáky do srubu a šli ven, na hřiště. Tam jsme v rámci družin a i všichni dohromady trénovali modul Před závodem-nástupy ve družinách, pochodování ve dvoj a troj stupu, jako při správném pozoru jsme koukali do prvního patra, trénovali sekané vlevovboky a vpravovboky, jak na místě, tak za pochodu. To se ukázalo jako obtížné nejen pro celou družinu, ale hlavně pro rádce jednotlivých družin, zvlášť pokud šlo o určení stran.

Když jsme se s tím všichni tak nějak popasovali, šli jsme zpět do srubu a navečeřeli se. Den ale ještě zdaleka nekončil.

Po večeři jsme se všichni usadili u stolů, abychom si vyslechli (snad)definitivní složení družin a určení rádců. Budeme soutěžit tedy jako Severky-rádce Éwa, Bizoni-rádce Krtek a Medvědi-rádce Kačka K.  Jak jsme byli v družinách, tak jsme potom luštili šifry, které nám dal Ondra. Některé byly vyřešitelné metodou: Kouknu a vidím, ale u některých jsme se celkem zapotili..

Nicméně, následoval poslední úkol. Každá družina měla secvičit ‘‘instruktážní video první pomoci‘‘, tj. zvolit si nějaké komplikovanější zranění a předvést před ostatními, jak ho ošetřit a jak se zachovat. Nakonec jsme si o tom i popovídali.

To bylo pro páteční večer všechno. Bylo toho hodně, a tak není divu, že jsme potom už jen navzájem debatovali a nekladli velký odpor, když se šlo spát.

V sobotu ráno měl být budíček v 7:30 a taky jsme se tak vzbudili, ale samovolně. Na rozcvičku před snídaní nás ven místo Ondry vyhnala Verča. Měli jsme ráno celkem naspěch, protože už od 9:00 jsme se měli zúčastnit akce: Ukliďme Česko, a uklízet Čeřovku a její okolí. Rozdělili jsme se po družinách a každá měl na starost jiný kus Čeřovky. Kromě ‘‘běžných‘‘ obalů od bonbonů, vajglů a kapesníků, jsme našly i takové věci jako např. školní aktovka ze 70.let, kus boty s podpatkem a kluci dokonce objevili něco na způsob černé skládky, kde největším pokladem  byla litinová kamna.. to nám zabralo asi nejvíce práce. Celkově jsme naplnili mnohem víc pytlů, než jsme očekávali. Ale doufám, že když budou podobné akce častěji nebo pravidelně, jejich počet se bude stále snižovat

Po obědě jsme čekali trochu klidu, ale ani jsme se nenadáli a měli jsme po družinách vyrazit ven. Hráli jsme hru, kterou nám vymyslela Péťa a která byla tak trochu ‘‘simulací‘‘, jak to chodí na závodech. Zkrátka a dobře, na začátku všechny družiny dostaly dlouhý text v morseovce, který když rozluštily, tak jim řekl další pokyny, kam jít atd. Každá družina se vydala jiným směrem, naše družina šla například k rybníku Šibeňák, jiná na Zebín, každopádně všechny cesty vedly k Lodžii a zpět na srub. Během cesty jsme plnily různé úkoly-luštili šifry, sbírali rostliny, otestovali schopnost rádců vést družinu, lámali si hlavu hlavolamem(který, jak jsme později zjistili, ještě nikdo nerozluštil) a dokonce jeli i autobusem nebo vlakem. Za každém úseku jsme dostali  část mapy, podle které jsme měli jít. Když jsme přišli do Jičína, byl jedním z posledních úkolů zajít do obchodu a nakoupit pro celou družinu na večeři a na snídani, přičemž jsme měli některé potraviny dané. I když se to zdá jako celkem snadná věc, nebylo jednoduché skloubit přání všech členů.

Po návratu na srub jsme si vše vyhodnotili a před večeří měli volno. Poté přišlo zase chvíli volno (asi jsme vypadali opravdu strhaně), během kterých jsme si lehli nebo hráli Černé historky. Jako  předposlední věc(nebo vlastně předpředposlední?) jsme se převlékli do krojů, abychom před závody zkontrolovali, že jsou v pořádku, všichni na nich mají všechno. Každopádně, tahle kontrola vedla k té předposlední věci, tedy že Kačka (já) složila skautský slib.

Nakonec se s námi ještě Vojta bavil právě o slibu, o třech principech a co to vlastně obnáší, slibovat ty jednotlivé body slibu.

Jako film si většina zvolila Krtečka, takže jsme zhlédli několik dílů Krtečka a šli ospalí na kutě.

Poslední den, v neděli, jsme si dali rozcvičku, vánočku a začali se pomalu chystat na odchod domů. Uklidili jsme srub, probírali jsme ještě důležité věci do závodů, zopakovali jsme si pochodování a okolo 10 hodiny jsme se všichni rozešli domů.

Zapsala Kačka K.

Fotogalerie