Krajské kolo SZ Miletín

O víkendu 15.-16.6.se v Miletíně konalo krajské kolo Svojsíkova závodu pro skauty a skautky. Z okresního kola postoupila za naše středisko dívčí družina Severek.

Jako tradičně se závodilo v rámci modulu Závod, Brány a Přežití, některé z disciplín mělo pod vedením naše středisko.

První nastal pro holky modul Bran. V něm se každá členka družiny zúčastnila dvou bran z tradičního výběru: Všeobecné znalosti, Znalost přírodnin,.. při některých se holky docela zapotily, a to nemluvím o nošení pytlů na fyzické zdatnosti.

   Odpoledne bylo věnováno modulu Závod. Ten obsahoval dohromady asi šest stanovišť. Přes pozorování a všímavost až po první pomoc a krizovou situaci. Zvláště na těch posledních Severky ukázaly, že s nimi by jste se o svůj život bát nemuseli.

Ve večerních hodinách proběhl modul Přežití. Jeho první částí bylo vaření. Družiny dostaly za úkol uvařit buřtguláš, dostatečně poživatelný, aby dostaly body. Pro některé byla smůla, že kromě jídla se hodnotilo i chování při disciplíně..

Daleko zajímavější a nečekaná byla druhá část Přežití. Noční orienťák! Zhruba v půl jedenácté v noci vyběhly první dívčí hlídky do temných uliček Miletína, aby započaly svůj boj s časem (a s mapou). Zpestřením bylo i to, že si do batohu měly každá sbalit věci dle určitého seznamu, při čemž jsme později kontrolovali, jestli mají všechno.

Po deštivé a částečně bouřkové noci strávené ve stanech nadešlo ráno. Body byly sečteny, diplomy napsány a poté, co jsme vytvořili improvizovaný nástup kvůli dešti, začalo se s vyhlašováním výsledků.

Severky se ze třinácti hlídek umístily na krásném 4.místě. Jako cenu každá družina dostala Hořické trubičky(bohužel, místo všemi očekáváných Miletínských modlitbiček), odznáček Miletína a památeční list s plackou.

Pak už jen následovalo sundání vlajky, pozdrav k ní, poslední pozor a závody byly oficiálně ukončené.

Zapsala: Kačka K.

Fotogalerie zde