Vánoční setkání na srubu 2019

Stejně jako každý rok, i letos proběhlo vánoční setkání skautů, skautek, roverů a rangers na skautském srubu. Přes dny 20.-21.12.jsme pobývali na srubu a ladili se na tu správnou vánoční pohodu.


Skautky a rangers začaly své setkání už v pátek brzy odpoledne. Měly na plánu pečení cukroví a to dá nějakou chvíli. I přesto, že se z vanilkových rohlíčků později staly vanilkové kuličky nebo hvězdičky a srdíčka, cukroví se povedlo a i ty rohlíčky nakonec byly. Moc se nasmály, poslouchaly vánoční koledy a užívaly si prázdného srubu. To se změnilo ve večerních hodinách, kdy se přesunuly nahoru do klubovny na vyrábění-malování na hrníček a na plátěnou tašku-a i přes zavřené dveře a strop slyšely, jak se zdola ozývají klučičí a chlapecké hlasy. Přišli i skauti a roveři a společný program mohl začít. Nejdříve se lepil řetěz z papírů, který se později použil jako dekorace srubu při vánočním setkání s rodiči. Kluci, i když museli změnit svůj program na poněkud tišší, si také užívali večerní pohodu a setkání s kamarády, kdy se konečně mohli jen tak bavit, bez toho, aby nemuseli spolupracovat na morseovce. Po večeři se po družinách vydali s Évou, vedoucí výpravy, na Čeřovku, na Milohlídku, kde se společně jako celá družina zamysleli nad uplynulým rokem. Nikdo nevěděl, co je čeká, a to dodávalo celému momentu tu správnou atmosféru. Poté se už pomalu začali připravovat na kutě, aby byli připraveni na program dalšího dne.
Hned po probuzení následovala rychlá hygiena a snídaně, protože ani ne za hodinu po probuzení (opravdovém probuzení) vyrazila první skupinka na něco jako „vánoční stopovanou“. Po trase vyznačené fáborky se sbíraly vlajky zemí a texty s informacemi. Potom na srubu každá skupinka měla za úkol přiřadit vlajku země k určité informací na papíře. Zjistili tak, jakým způsobem se slaví vánoční svátky v určitých zemích. Hra jim zabrala celé dopoledne a po obědě jsme se začalo připravovat na příchod rodičů. Zmínit se musí i moment, kdy k nám na srub dorazilo Betlémské světlo. Svítící v lucerně na kamnech vítalo návštěvníky. S rodiči jsme si prohlíželi fotky z minulého roku a vedoucí jim sdělili pár organizačních informací. Celou pohodovou atmosféru dolaďovalo i Betlémské světlo, cukroví a teplý čaj. Na závěr jsme si popřáli krásné Vánoce a šťastný nový rok a i s Betlémským světlem ve svých vlastních lucerničkách odjížděli vánočně naladěni domů.