Zápis ze zimní výpravy na srubu

Konečně! Přišel rok 2020 a s ním i první výprava tohoto roku. Z původně plánovaného zimního tábora nakonec sešlo, ale prodloužený víkend 30.1.-1.2. na našem srubu stál taky za to.

Skauti a skautky, roveři a rangers se sešli ve čtvrtek v čas schůzky. Ne že by jich bylo zrovna moc(někteří asi nepřinesli pěkné vysvědčení), ale bylo jich dost, aby schůzka mohla pomalu přejít ve výpravu. 

Začalo se večeří. Čekal je totiž ještě bohatý program a tak bylo potřeba se na začátek posilnit. 

Na začátku se rozdělili skauti a skautky. Zatímco holky se bavily při hraní společenských her, předváděly kde co, aby pro svůj tým ukořistily body, a i přes začínající prázdniny si vzpomněly na své vědomosti, kluci měli trochu odlišný program. S Persilem měli malou čtecí a sedící sešlost, kdy jim Persil vyprávěl a oni poslouchali(prej).

Poté následovala volná zábava. Skauti a skautky využili dohromady možnosti společenských her a tak předchozí zábava pokračovala. Roveři zatím zjistili, že by si měli doplnit minimálně triviální znalosti o českém sportu..

Pak už se vyrazilo na kutě, další den bude totiž pestrý od rána!

S úderem deváté hodiny ranní se totiž nasnídaní, umytí(většina) a do skupinek rozdělení skauti a skautky vydali na dopolední dobrodružství. Obdrželi mapu, kdyby se v jejich rodném městě přeci jen zatoulali, seznam úkolů, mezi kterými se skrýval i nákupní seznam, sbalili si vše potřebné na misi a vyrazili do jičínských ulic.Na dobrou hodinu zavládl na srubu pohádkový klid. No a která skupina si myslíte, že přišla jako první? No samozřejmě že ta, která vyšla jako poslední. Celá hra se samozřejmě neobešla bez telefonátu z Penny, který že to těstoviny mají vzít, a ozval se i Kaufland, že tu hrachovku fakt nemůžou najít..

Představ byl i nový celovýpravový program. Vlčácká klubovna se tak trochu proměnila na kasino, kde se pořádal turnaj týmů v různých společenských hrách. Někteří se málem ani nenaobědvali, jak byli do hry zapálení(nebo měli chytré Monopoly a vypnul by se jim bankomat..)

Změna nastala odpoledne. Z profi hráčů se staly už ne tak profi politické strany, které si pomocí plnění úkolů získávaly voliče, aby dostaly co nejvíce mandátů v jednotlivých krajích, zkrátka taková simulace volební kampaně a voleb. Ve výsledku hry se dohodly, že vyhrají všichni a udělají jednotnou koalici. Demonstrace skutečnosti se tedy moc nepovedla, ale nebylo by to pěkné, kdyby to tak bylo?

Své místo si v programu našlo i povídání se stezkami. Večer se nesl v duchu pokračování turnaje, všichni přece chtějí vyhrát. Vyrušila je až večerka.

Ranní ticho prořízl zvuk píšťalky a oznámení: Rozcvička! Přišel Ondra a tak se všichni vyhrabali ze spacáku a vyšli ven. Počasí bylo nad nulou, takže dobrý, ale na tu vodárnu se většina spíš vyškrábala, než vyběhla. U snídaně se pak dozvěděli plán na den. Čekal je půldenní výlet, při kterém si vyzkoušeli panoramatický náčrtek, pochodový plán a prošli od srubu přes Přivýšinu, skrz Prachovské skály až k Šikmé věží.

Ani 20 km trasa je neunavila natolik, aby večer odmítli návštěvu bazénu. Zpestřením večera bylo zpívání s kytarou..

Výprava skončila následující den, v neděli, dopoledne. Po úklidu srubu si už jen všichni řekli ahoj a rozešli se.

Fotky na Zoneramě: https://www.zonerama.com/skautjicin/822115